Sałatka z burakami i papryką
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Co do obiadu? Może buraczki? Kto z nas często nie zadaje sobie takiego pytanie przygotowując obiad dla całej rodziny. Kto z nas nie myśli o tym przygotowując zapasy na zimę. Właśnie ilekroć o tym myślimy zazwyczaj stawiamy na klasykę, czasami eksperymentujemy i dodajemy coś od siebie, bądź przeglądamy poradniki i szukamy nowych smaków.
Buraki właściwości:
Warzywo na co dzień nie docenianie i szkoda, bo zawiera wiele elementów odżywczych i leczniczych. Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor, cynk. Jego wartości dopełniają mało znane pierwiastki cez oraz rubid. Dodatkowo to czerwone okrągłe warzywo zawiera witaminy z grupy B, A, C, E, K, kwas foliowy i błonnik pokarmowy. Buraki podnoszą odporność organizmu, zapobiegają infekcjom. Warzywo stosowane jest też często w walce z otyłością i nadwagą.
Właściwości papryki:
Papryka słynie z bogactwa w prowitaminę A, jest również dobrym źródłem witaminy E i C. Zawiera w sobie kwas foliowy. Papryka zawiera w sobie płonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Witaminy zawarte w warzywie poprawiają naszą odporność, stan skóry, włosów czy paznokci.
Sałatka z burakami i papryką:
Składniki na sałatkę:
- 3 kg buraków
- 1 kg czerwonej papryki
- 0,5 kg cebuli
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki wody
- 2 płaskie łyżki soli
Jak wykonać sałatkę ?
- Buraki dokładnie wyszorować, umyć i ugotować w skórce do miękkości w osolonej wodzie. Buraki należy umieścić w szerokim garnku i zalać wodą, po ugotowaniu należy je wyjąć i lekko przestudzić a następnie obrać. Następnie buraki trzeba zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ocet, olej, cukier i wodę zagotować wraz z solą zagotować.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do gotującej się zalewy, gotować tak przez około 10 minut. Po tym czasie do zalewy dorzucić buraczki i dalej gotować przez 10 minut.
- PO tym czasie gorące buraczki należy przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.
Uwaga:
- Można też upiec buraki w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do około 190°C. Czas pieczenia jest różny w zależności od odmiany buraków i ich wielkości.
- Podany sposób nie wymaga dalszej pasteryzacji.
- Z podanych składników wychodzi około 10 słoików 500ml
Prosty przepis, wymaga poświęcenia trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest tego warta. Niepowtarzalny smak, bogactwo witamin i składników odżywczych. Sałatka z burakami i papryką będzie nas zachwycać zimową porą i przypominać o ciepłych letnio-jesiennych dniach.