Kuchnia Tajlandzka w Twoim Domu: Przepisy na Kwaskowate i Pikantne Potrawy
- By : BulkazChlebem.pl
- Category : Kulinaria
Kuchnia Tajlandzka w Twoim Domu: Przepisy na Kwaskowate i Pikantne Potrawy
Tajlandia to kraj o bogatej kulturze i regionie kulinarnej. Ich kuchnia słynie z bogactwa smaków, wśród których królują kwaskowate i pikantne potrawy. Choć odwiedzenie Tajlandii z powodu pandemii jest dla wielu z nas utrudnione, to na szczęście możemy spróbować tajskie smaki w naszym własnym domu. W tym artykule dzielimy się z Tobą przepisami na popularne tajskie potrawy, które z łatwością przygotujesz samodzielnie.
- Krewetki w czerwonym curry
Krewetki w czerwonym curry to tajski klasyk, który z pewnością skradnie serca wielu smakoszy. Aby przygotować ten przysmak potrzebujesz m.in. mleka kokosowego, pasty curry, trawy cytrynowej i krewetek. Wszystkie składniki łączymy w garnku i gotujemy na średnim ogniu, aż krewetki się ugotują. Podajemy z ugotowanym ryżem.
- Pad Thai
Pad Thai to popularne danie, które często gości na stołach tajskich rodzin. Składa się z makaronu ryżowego, sosu sojowego, nerkowców, jajek i różnych warzyw. Najważniejszym składnikiem są natomiast kiełki tańskie. Wszystkie składniki mieszamy, smażymy na patelni i podajemy.
- Tom Yum Kung
Tom Yum Kung to tajska zupa, która może pochodzić z krewetkami, kurczakiem lub grzybami. Charakterystycznym smakiem jest trawa cytrynowa i limonki. Potrzebujesz również pasty chili, sosu rybnego, cebuli i pomidorów. Składniki łączymy i gotujemy w garnku, doprawiamy do smaku sokiem z limonki.
- Som Tam
Som Tam to popularna tajska sałatka z papai, papryczek chili, krewetek i innych warzyw. Dodajemy do niej sos rybny i trawy cytrynowe. Wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy.
- Laap
Laap to tajski status klasycznej sałatki. Możesz go przyrządzić z mięsa wieprzowego lub drobiowego. Potrzebujesz również świeżych ziół, takich jak kolendra i mięty, a także soku z limonki i cebuli. Mieszamy wszystkie składniki i podajemy na kanapki lub z ryżem.
- Khao Soi
Khao Soi to tajska zupa curry, która pochodzi ze północy kraju. Na jej przygotowanie potrzebujesz m.in. curry, mleka kokosowego, kurczaka i makaronu jajecznego. Składniki łączymy, gotujemy na średnim ogniu, aż składniki się ugotują. Podajemy z dodatkiem kiełków i limonki.
- Mango Sticky Rice
Mango Sticky Rice to tajska słodka przekąska, która składa się z kleistej ryżowej masy, kawałków mango i słodkiego mleka kokosowego. Ryż i mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu, a następnie podajemy z pokrojonym w kostkę mango.
Podsumowanie
Tajlandzka kuchnia to świat smaków i aromatów, które warto poznać. Warto przygotować coś nowego w kuchni i zasmakować w kwaskowatych i pikantnych smakach. Te przepisy sprawią, że poczujemy się jak w Tajlandii, nie ruszając się z domu!