Sernik bananowy bez pieczenia

Kulinaria

Sernik bananowy bez pieczenia to szybki i bezproblemowy sernik na zimno o kremowej konsystencji. Do jego wykonania potrzebne są tylko dwa główne składniki: banany oraz twaróg. Ciasto to posiada wyjątkowy, bardzo intensywny bananowy smak, dodatkowo podkreślony przez dodatek cytryny – to zdecydowanie najlepszy sernik na ciepłe weekendy. Gotowe ciasto przybiera kolor jasnobrązowy i nie pomoże tutaj nawet dodatek cytryny, trzeba to po prostu przyjąć do wiadomości. Najważniejsze w wykonaniu jest bardzo dokładne zmiksowanie bananów na puree, aby po schłodzeniu sernik był jednolity w konsystencji.

Sernik bananowy bez pieczenia – przepis

  • 300 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 400 g bananów (3-4 sztuki) – waga po obraniu
  • 60 g cukru pudru
  • 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki
  • sok z połowy cytryny
  • 40 ml wody
  • dodatkowo 3 banany – do środka i dekoracji
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250 ml gorącej wody (o połowę mniej niż zaleca instrukcja na opakowaniu) oraz wystudzona.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Żelatynę należy zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, albo podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać jednak do wrzenia, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i pozostawić do przestudzenia.

2. W misie miksera umieścić twaróg oraz cukier puder i zmiksować do gładkości. W osobnym naczyniu umieścić banany oraz sok z cytryny, zmiksować na gładkie puree. Następnie dodać do twarogu i zmiksować, aż do całkowitego połączenia się składników. Dodać lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować do połączenia. Do żelatyny najlepiej wcześniej dodać 1 – 2 łyżki masy serowej i tak przygotowaną połączyć z resztą.

Tortownicę lub formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do niej przełożyć masę serową. Obrać 2 banany i włożyć w masę serową – będą widoczne w przekroju sernika. Wyrównać i włożyć do lodówki do stężenia.

Po stężeniu pozostały banan pokroić w cienkie plasterki, a następnie wyłożyć na górę sernika. Zalać całkowicie wystudzoną galaretką i odłożyć do lodówki do stężenia.

Możliwość przygotowania ciasta bez pieczenia jest atrakcyjnym sposobem na szybkie i pyszne ciasto dla wielu osób. Przykładowy wypiek, który można przyrządzić w taki sposób to powyższy sernik, w którym główną rolę odgrywają banany. Wiele rodzajów ciast sprawia trudności w pieczeniu z uwagi na ich długi czas oczekiwania i często spore umiejętności, wymagane do ich przygotowania. Powyższy przepis na sernik bananowy bez pieczenia udowadnia, ze wcale tak nie musi być.

 

Kulinaria
Przepis na Sałatkę z Rukoli do Obiadu: Kulinarne Arkanum

Sałata rukola to niezwykły składnik kulinarny, który może nadać Twojemu obiadowi wyjątkowego smaku i świeżości. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek i szukasz inspiracji na obiadowy przysmak, to ten przepis na sałatkę z rukoli jest właśnie dla Ciebie. W tym artykule odkryjemy kulinarne tajemnice przygotowywania tej wyjątkowej sałatki. Sałatka z Rukoli – …

Kulinaria
Przepis na mleczne bułeczki

Jeśli marzą Ci się pyszne domowe bułeczki na weekendowe śniadanie, to ten przepis świetnie się w tej roli sprawdzi. Na mleczne bułeczki przepis to istne mistrzostwo świata. Wychodzą one mięciutkie, delikatne w smaku oraz pięknie się kroją. A do tego tak pięknie pachną i przede wszystkim – cieplutkie smakują najlepiej! …

Kulinaria
Chleb żytni na zakwasie

Chleb –  wielu osobom, a zwłaszcza tym z nieco starszych pokoleń kojarzy się w wielu przypadkach z dzieciństwem. Do dzisiaj wielu z nas z sentymentem wspomina aromat świeżego chleba, który podjadany był często nawet w drodze do domu. Dzisiaj ciężko znaleźć chleb, który nie zawiera chemii, ma idealnie chrupiącą skórkę, …