Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Sernik wiedeński

sernik wiedenskiKlasyczny, elegancki sernik bez spodu zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Jego puszysta konsystencja sprawi, że będziesz chciał sięgnąć po kolejny kawałek. Dzięki temu przepisowi, ciasto nie opadnie i zachowa swój apetyczny kolor. Będzie stanowił doskonałe zwieńczenie rodzinnych uroczystości oraz radosnych chwil spędzonych w gronie najbliższych.

Czas wykonania: ok. 2 godziny

Ilość porcji: 20 kawałków ciasta

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu zmielonego 2-3 razy (można użyć również gotowego zmielonego twarogu do wypieków)
  • 200 g masła
  • 10 jajek
  • 200 g drobnego cukru (można użyć też cukru pudru)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalne dodatki: ekstrakt waniliowy, skórka z pomarańczy, rodzynki namoczone w rumie

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu ciasto zachowa odpowiednią strukturę.
  2. Masło ucieraj w mikserze, dodając stopniowo cukier. Kontynuuj ucieranie, wbijając po jednym jajku na raz. Całość powinna utworzyć puszystą masę.
  3. Stopniowo dodawaj twaróg, jednocześnie miksując.
  4. Wmieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  5. Na końcu dodaj ewentualne dodatki.
  6. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę najpierw dobrze jest natłuścić, żeby papier lepiej do niej przywarł.
  7. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja grzania na górę i dół) na środkową półkę i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
  8. Piecz 90 min, nie otwierając piekarnika.
  9. Przed wyjęciem ciasta ostudź je w lekko uchylonym piekarniku.

Sernik najlepiej serwować na zimno i przechowywać w lodówce. Dodatkowo, ciasto można udekorować polewą ze stopionej czekolady, masła i śmietany kremówki.