Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Sałatka z buraków i papryki

Sałatka z buraków i papryki to pyszny i zdrowy dodatek do różnych dań. Główną jej zaletą jest to, że jest ona tania i można przechowywać ją w słoikach przez zimę. Szczególnie polecana osobom, które cierpią na niedobory żelaza, ale również tym, którzy lubią delikatne sałatki do obiadów.


Czas przygotowania: około godziny
Ilość porcji: 5-7 słoików

Składniki:

  • 3 kg buraków ćwikłowych
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

  1. Całe buraki gotujemy przez około godzinę, aż będą miękkie. Po ostudzeniu obieramy je ze skórki.
  2. Kroimy paprykę i wyciągamy z niej cały środek oraz pestki. Paprykę i cebulę kroimy na drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, dolewamy trochę wody i dusimy, aż staną się miękkie.
  3. Buraki ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy je do garnka z cebulą oraz papryką. Dodajemy olej, ocet, cukier i sól, a następnie mieszamy. Gotujemy całość przez około 30 minut na małym ogniu.

Teraz wystarczy przełożyć sałatkę do osuszonych i wyparzonych słoików. Dzięki temu, możemy się nią cieszyć przez długi czas i mamy pewność, że się nie zepsuje. Najlepiej podawać, jako dodatek do obiadów i mięs.

Dodaj komentarz