Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Placki ziemniaczane z jarmużem

placki ziemniaczane z jarmużemPlacki ziemniaczane z jarmużem to nie tylko pyszne danie, ale przede wszystkim bomba witamin. Może być podawane, jako obiad, przekąska na ciepło lub dodatek do mięsa. Posiłek ten idealnie nadaje się dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, gdyż jarmuż zawiera mnóstwo witamin.


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 5-15 placków, zależnie od rozmiarów

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łodyg jarmużu
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy ziemniaki i obieramy cebulę. Ziemniaki płuczemy wodą i osuszamy. Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte warzywa umieszczamy na sitku o gęstych oczkach, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
  2. Jarmuż płuczemy i osuszamy. Pozbywamy się grubych łodyg, a liście drobno siekamy.
  3. Do miski wkładamy starte wcześniej warzywa, jarmuż, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dodajemy skrobię. która osiadła się na dnie płynu spod ziemniaków.
  4. Całość mieszamy, aż do połączenia się składników. Można dodać sól i pieprz dla smaku.
  5. Na rozgrzany olej wykładamy powstałą masę i formujemy placki. Smażymy, aż do zarumienienia z obu stron.
  6. Zarumienione placki zdejmujemy z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smażenie placków kontynuujemy do momentu, w którym zabraknie nam masy. Placki ziemniaczane z jarmużem można jeść bez dodatków, jednak idealnie sprawdzą się również z sosem pieczarkowym i solą.

 

Dodaj komentarz