Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Domowa pizza na cienkim cieście

Uwielbiana przez wszystkich, lecz rzadko przygotowywana samodzielnie w domu – pizza. Spróbuj, a przekonasz się, że to prostsze niż myślisz dzięki temu sprawdzonemu przepisowi. Zaimponuj znajomym, przygotowując idealną pizzę z ulubionymi dodatkami w niecałe 2 godziny!

Czas wykonania: ok. 2 godziny

Ilość porcji: 2 średniej wielkości pizze

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (drobno mielonej, najlepiej typ 00)
  • 25 świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • podstawowy sos pomidorowy (pomidory z puszki lub passata pomidorowa, czosnek, suszone oregano, szczypta cukru, sól i pieprz – całość zredukować na wolnym ogniu)
  • ulubione dodatki (np. ser, szynka, warzywa)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rozczyn. Połącz drożdże z wodą, łyżką mąki i cukrem. Odstaw na ok. 10 min.
  2. Rozczyn dodaj do przesianej mąki i zagnieć ciasto, dodając sól i oliwę.
  3. Uformuj kulę i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  4. Ponownie zagnieć ciasto i podziel na 2 części.
  5. W przypadku pizzy na cienkim cieście rozciągaj pizzę stopniowo palcami, aż utworzy cienki okrągły placek. Pamiętaj, żeby nie wałkować ciasta!
  6. Jeśli wolisz pizzę na grubszym spodzie, po uformowaniu grubszego placka, odstaw ją na ok. 15 min do ponownego wyrośnięcia.
  7. Nałóż cienką warstwę sosu i ulubione dodatki.
  8. Piecz ok. 15 min w temperaturze 250 stopni (cienki spód) lub 20-25 min w przypadku pizzy na grubszym cieście.

Pizzę najlepiej od razu pokroić na kawałki i jeść na ciepło. Po upieczeniu całość udekorować można rukolą lub innymi surowymi dodatkami. Możliwe jest także wykonanie pizzy w wersji bezglutenowej lub wersji „białej”, czyli bez sosu pomidorowego.domowa pizza

Dodaj komentarz