Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami, to z pewnością jeden z liderów wśród deserów owocowych. Ponad to, wykonanie jest bardzo proste. Co więcej, truskawki bardzo dobrze komponują się ze smakiem maślanej kruszonki, a samo ciasto jest puszyste i wilgotne. Idealne absolutnie na każdą okazję. Od spotkań z przyjaciółmi, po świąteczne uczty.

Czas przygotowania: około 2 godziny

Ilość porcji: forma o wymiarach 24cm x 34cm

Składniki na spód: 

  • Mąka pszenna – 200g
  • Mąka ziemniaczana – 50g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Masło – 150g
  • Cukier – 50g
  • Jajko – 1 sztuka

Składniki na kruszonkę:

  • Mąka pszenna – 150g
  • Mąka ziemniaczana – 50g
  • Cukier – 50g
  • Masło – 125g

Składniki dodatkowe:

  • Truskawki – 800g
  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • Cukier puder do smaku

Sposób przygotowania spodu: 

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski, dodać jajko, proszek do pieczenia, cukier i pokrojone w mniejsze kawałki, zimne masło.
  2. Składniki rozcierać na drobno, a następnie zagnieść ciasto, formując kulę.
  3. Ciastem wyłożyć formę, przykrytą papierem do pieczenia. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.
  4. Ustawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 15 minut.

Sposób przygotowania kruszonki: 

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypać do miski, dodać cukier i pokrojone w mniejsze kawałki, zimne masło.
  2. Rozcierać składniki palcami, aż powstaną drobne okruszki ciasta.

Truskawki pokrojone i wymieszane z mąką ziemniaczaną wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch posypać kruszonkę i piec jeszcze przez następne 30 minut. Po uzyskaniu złotego koloru, ciasto jest gotowe. Podawać posypane cukrem pudrem.