Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Krem angielski (custard) – deser Anna

custardKrem angielski (custard) jest to tradycyjny angielski sos waniliowy mający konsystencję zbliżoną do budyniu. Już w czasach średniowiecznej Anglii, używany był do polewania ciast. Obecnie najbardziej popularny jest w Wielkiej Brytanii i Francji. Nadaje się jako sos, a zapieczony także jako samodzielny deser!


Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 8 porcji sosu lub 2 kokilki

Składniki:

  • żółtka (3 sztuki)
  • cukier (3 łyżki)
  • śmietana 30% (200 ml)
  • mleko 2% (100 ml)
  • ekstrakt waniliowy (2 łyżki)

Sposób przyrządzenia:

  1. Śmietanę, mleko i wanilię gotujemy w rondelku. Po zagotowaniu odstawiamy, aby trochę ostygło.
  2. Oddzielamy żółtka od białek, następnie ucieramy je z cukrem na jasną, puszystą masę. Dolewamy do niej jeszcze ciepłą zawartość rondelka, pomału, malutkim strumieniem, cały czas mieszając, tak aby jajka się nie ścięły.
  3. Całość przelewamy do rondelka. Podgrzewamy kilka minut na małym ogniu, do temperatury stopni.
  4. Krem przelewamy do miseczki w której będzie go przechowywać, cały czas mieszając. Gotowe.

Krem angielski (custard) wyśmienicie smakuje podawany zarówno na ciepło jak i na zimno. W lodówce można przechowywać go maksymalnie tydzień. Przelewając go do kokilek i posypując cukrem, można go następnie zapiec z termoobiegiem aż do zrumienienia góry – wtedy zmienia się w pyszny deser.

Dodaj komentarz