Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Czekoladowy wulkan (lava cake)

lava cakeCiasto z płynnym wnętrzem, to istny raj dla smakoszy czekolady. Samo przygotowanie nie jest dość skomplikowane, jednak uchwycenie momentu, który zadecyduje o płynnym środku, można łatwo przegapić. Ciasto jest jednak na tyle smaczne i sycące, że warto próbować opanować pieczenie go do perfekcji. Idealnie nadaje się do zrobienia na różnego rodzaju spotkania ze znajomymi lub jako zakończenie walentynkowego dnia.

Czas przygotowania: około 1 godziny

Liczba porcji: 6 foremek

Składniki:

  • Gorzka czekolada – 170g
  • Mleczna czekolada – 55g
  • Masło – 140g
  • Mąka pszenna – pół szklanki
  • Cukier puder – 1 szklanka
  • Jajko i żółtko – 3 sztuki
  • Ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • Likier pomarańczowy – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Gorzką i mleczną czekoladę oraz masło, roztopić w garnuszku. Następnie trochę ostygniętą masę przelać do większego naczynia i dodać przesianą mąkę i cukier. Miksować aż składniki się połączą. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt z wanilii i likier pomarańczowy. Wszystko dokładnie zmiksować.
  2. Gotową masę rozlać do wysmarowanych masłem i lekko oprószonych mąką kokilek.
  3. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.

Można podawać oprószone kakao lub z dodatkiem truskawek lub lodów. Warto pamiętać, że wierzch powinien być wypieczony, a środek płynny. W przeciwnym razie, następnym razem należy spróbować piec krócej.

Dodaj komentarz