Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe, podobnie jak każde cytrusowe wyroby, jest niesamowicie aromatyczne i wydobywa z owocu wszystko to, co najlepsze. Co najważniejsze, jest bardzo proste do wykonania. Przy tym jest przyjemnie puszyste i wilgotne. Dodatek świeżego soku z pomarańczy dodaje deserowi jeszcze więcej aromatu. Ciasto pomarańczowe, to bardzo dobre rozwiązanie na zakończenie niedzielnego obiadu. Doskonale sprawdza się również w okresie zimowym, podczas gdy pomarańczy jest w sklepach najwięcej.

Czas przygotowania – około 2 godziny

Ilość porcji – forma o średnicy 21cm

Składniki na ciasto:

  • Cukier – 145g
  • Jajka – 2 sztuki
  • Masło – 145g
  • Mąka typ 450 – 145g
  • Pomarańcza – 2 sztuki
  • Proszek do pieczenia – 8g
  • Cytryna – 1 sztuka

Składniki na syrop:

  • Pomarańcza – 2 sztuki
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Wanilia do smaku

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Wycisnąć sok z 1 i 1/2 pomarańczy. Zetrzeć skórkę z 2 pomarańczy i 1 cytryny. Wszystko razem połączyć. W międzyczasie roztopić masło i zostawić do ostygnięcia.
  2. Do osobnej miski wbić jajko i zacząć ubijać. W trakcie dodać ostygnięte masło oraz kontynuować ubijanie dodając po trochu cukru.
  3. Do ubitej masy dodać sok oraz starte skórki. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Formę natrzeć masłem i opruszyć mąką, następnie przełożyć do niej ciasto.
  5. Piekarnik ustawić na 160 stopni i piec ciasto przez 30 minut.

Sposób przygotowania syropu:

  1. Wycisnąć sok z 1 i 1/2 pomarańczy. Do soku dodać cukier puder oraz wanilię według uznania.
  2. Gotować na wolnym ogniu aż stanie się gęsty.

Pozostałe plastry pomarańczy, można cienko pokroić i udekorować nimi ciasto. Na koniec polać je gęstym syropem. Ciasto najlepiej podawać schłodzone.

ciasto pomaranczowe

Dodaj komentarz