Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Ciasto czekoladowe z miętową śmietanką

Ciasto czekoladowe z miętową śmietanką, to połączenie wilgotnej, miękkiej i sprężystej masy z ożeźwiającym aromatem mięty. Idealnie sprawdza się jako ciasto do kawy w wolne, weekendowe popołudnia. Robi się je wyjątkowo szybko i łatwo. Ponad to, koszt składników nie jest przytłaczający. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla miłośników czekoladowo-miętowego połączenia.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Ilość porcji: forma o wymiarach 21cm x 28cm

Składniki na ciasto: 

  • Jajko – 2 sztuki
  • Maślanka – 500ml
  • Cukier puder – 120g
  • Cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • Olej – 200ml
  • Mąka pszenna – 300g
  • Kakao – 4 łyżki
  • Soda oczyszczona – 1 łyżka

Składniki na masę:

  • Śmietana kremówka – 250ml
  • Serek mascarpone – 250g
  • Cukier puder – 70g
  • Suszona mięta – 2 łyżeczki
  • Żelatyna – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Jajka, cukier puder i cukier wanilinowy zmiksować na jednolitą masę, powoli dodając olej i maślankę. Następnie dodać kakao, przesianą mąkę oraz sodę oczyszczoną i kontynuować miksowanie.
  2. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 190 stopni i piec przez 30 minut.

Sposób przygotowania masy:

  1. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Po napęcznieniu podgrzać na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści.
  2. Suszoną miętę utrzeć razem z cukrem pudrem.
  3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać utartą miętę z cukrem i serek mascarpone. Wszystko razem zmiksować.
  4. Jedną łyżkę bitej śmietany dodać do żelatyny i wymieszać. Następnie wszystko razem połączyć i miksować jeszcze przez chwilę.

Gotową masę rozprowadzić po upieczonym cieście i odstawić do lodówki. Ciasto podawać schłodzone.

 

Dodaj komentarz