Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Proste ciasto będzie stanowić idealne uzupełnienie leniwych popołudni. Warto skorzystać z dostępności rabarbaru, jako że jest to owoc (a w zasadzie warzywo) sezonowy. Świetnie sprawdzi się również jako śniadaniowa przekąska, ale uważaj, to ciasto jest tak dobre, że może nie dotrwać do śniadania!

 

Czas wykonania: ok. 1,5 godziny + 2 godziny na wyrośnięcie ciasta

Ilość porcji: 20 kawałków

Składniki na zaczyn:

  • 50 g świeżych drożdży (lub 14 suszonych)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • szczypta soli

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 700 g rabarbaru

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj cukier, sól i mąkę. Wymieszaj i odstaw na 15 min.
  2. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem.
  3. Dodaj zaczyn i jajka (po jednym), stale mieszając.
  4. Wmieszaj stopniowo miękkie masło (w małych kawałkach).
  5. Ciasto wyrabiaj ok. 15 min i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  6. Przygotuj kruszonkę – posiekaj zimne masło, aż połączy się z cukrem i mąką.
  7. Umyj i obierz rabarbar, pokrój i obsyp lekko cukrem pudrem.
  8. Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz i rozłóż na blasze do pieczenia włożonej papierem. Możesz użyć także dużej tortownicy.
  9. Na wierzchu rozłóż rabarbar i kawałki kruszonki, odłóż ciasto na kolejne 30 min.
  10. Piec ok. 1 godziny, tak, aby patyczek włożony w środek ciasta był suchy. Podczas pieczenia należy unikać otwierania piekarnika. Po upieczeniu dobrze jest zostawić ciasto w środku uchylonego pieca na ok.15 min do lekkiego przestudzenia.

Gotowy placek dobrze jest udekorować cukrem pudrem i podawać w towarzystwie świeżych owoców. Będzie stanowić perfekcyjny deser lub samodzielną przekąskę.