Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Ciasto Bounty

ciasto bountyCiężko znaleźć osobę, która chociaż raz nie spróbowała batonika Bounty. Jego smak zapada na długo w pamięci. Niewiele osób jednak wie, że istnieje bardzo prosty przepis na ciasto Bounty, które w smaku niczym nie ustępuje batonikowi, a może jest lepsze.
Przyrządzenie ciasta Bounty nie powinno zająć więcej niż 60 minut. Najlepiej podawać do kawy, lub po ciężkim dniu pracy. Zawarte w nim składniki gwarantują przypływ energii i radości.

Składniki – ciasto czekoladowe:

  • masło (100 g)
  • cukru do wypieków (90 g)
  • jajko (1 duże)
  • mąka pszenna (100 g)
  • kakao (20 g)
  • proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
  • soda oczyszczona (1/4 łyżeczki)
  • kwaśna śmietana 12% lub kefir (75 ml)
  • ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)

Składniki – krem kokosowy:

  • mleko (300 ml)
  • kasza manna (50 g)
  • wiórka kokosowe (80 g)
  • masło (100 g)
  • cukier puder (100 g)
  • wiórka kokosowe

Składniki – polewa czekoladowa:

  • mleczna czekolada (50 g)
  • gorzka czekolada (50 g)
  • masło (50 g)

Sposób przyrządzenia:

Ciasto

  1. Przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  2. Ucieramy masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy ekstrakt z wanilii i przesiane suche składniki. Mieszając dodajemy śmietanę, aż powstanie jednolita, gęsta konsystencja.
  3. Tortownicę o wymiarach około cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy ciasto.
  4. Pieczemy w temperaturze 1stopni przez około minut, do momentu, aż wbity patyczek będzie suchy.
  5. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.

Krem kokosowy

  1. Gotujemy mleko. Mieszając pomału wsypujemy do niego kaszę mannę. Następnie dodajemy wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy do chwili uzyskania gęstej masy.
  2. Przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do ostygnięcia.

Polewa czekoladowa

  1. W garnuszku roztapiamy masło.
  2. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do chwili rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.

Na ciasto czekoladowe kładziemy krem kokosowy i polewamy czekoladą. Chowamy do lodówki. Po minimum 30 minutach można podawać. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Ciasto Bounty jest tak pyszne, że ciężko się powstrzymać i nie zjeść od razu.

 

Dodaj komentarz