Niecodzienne przepisy na codzienne dania

Babeczki maślane z brzoskwinią

Babeczki maślane z brzoskwinią to delikatny, owocowy i bardzo smaczny deser. W dodatku, jego przyrządzenie zajmuje zaledwie 30 minut. Deser nadaje się idealnie zarówno dla wielbicieli słodyczy, jak i osób, które lubią wyważone smaki, gdyż słodycz babeczek została przełamana smakiem soczystej brzoskwini.


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 12 dużych babeczek

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 350 g brzoskwiń

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sodę
  2. W drugiej misce wymieszaj jogurt, jajko, olej, cukier waniliowy oraz aromat śmietankowy
  3. Obierz brzoskwinie i pokrój je na kawałki (najlepiej w kostkę)
  4. Do wymieszanej mąki wlej zmieszane wcześniej składniki “mokre” (jogurt, jajko, olej itd.). Delikatnie wymieszaj tak, aby mąka zwilgotniała. Powstałą masę przełóż do foremek na babeczki i ułóż je na blasze.
  5. Blachę z foremkami włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 25 minut. Potem pozostaw do ostygnięcia.

I gotowe! Bardzo szybki sposób na zrobienie pysznych, domowych babeczek maślanych. Gotowy deser można podawać ze świeżymi owocami, co tylko dopełni smak zrobionych przez nas babeczek.

babeczki z brzoskwiniami

Dodaj komentarz