Żurek na zakwasie

żurek na zakwasie

Do zrobienia tego żurku wykorzystuję swój zakwas, który robię 3 dni wcześniej. Jeśli  po trzech dniach nie robię zupy, wówczas wstawiam zakwas do lodówki, gdzie może stać kilka dni. Jest to przepis na duży garnek.

Co potrzeba:

  • Zakwas z tego przepisu,
  • 1,5 litra wody,
  • 2 pełne łyżeczki soli,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 czubate łyżki majeranku,
  • 6 szt. białej surowej kiełbasy,
  • Ok. 25-30 dag surowego wędzonego boczku,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • ½ szklanki śmietany 18%,
  • Jajka ugotowane na twardo w ilości 1,5 -2 jajka na osobę

Wykonanie:

Do dużego garnka wlewamy cały zakwas bez wybierania przypraw, dolewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek posiekany na mniejsze kawałki, sól, 2 łyżki majeranku. Całość mieszamy i gotujemy na średnim płomieniu bez przykrycia. W między czasie kroimy kiełbasę na ok. 1 cm plasterki i wrzucamy do garnka. Kroimy boczek w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy wszystko ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy chrzan i pozostały majeranek, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Wyłączamy płomień. Hartujemy śmietanę kilkoma łyżkami zupy, i wlewamy do garnka. Mieszamy dokładnie i próbujemy, czy jest dobrze doprawiona. Żurek powinien być kwaskowy i słonawy. Jeśli  Dla Was jest za mało słony dosypcie odrobinę soli. Na talerze dajemy pokrojone jajka w takiej formie, jaka Wam odpowiada i zalewamy żurkiem. Ja lubię, jak część jest pokrojona drobno, a część dobrze widoczna.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *