Zupa szczawiowa

zupa szczawiowa

To jedna z tych zup, którymi zajadałam się w dzieciństwie.

Co potrzeba:

  • 2 udka z kurczaka,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 30-40 dag świeżego szczawiu,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 3/4 szklanki śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 4 łyżeczki przyprawy typu Kucharek,
  • Małe jajka kurze ugotowane na twardo po 2 sztuki  na osobę

Wykonanie:

Do garnka dajemy umyte udka, ziemniaki pokrojone w drobna kostkę, zalewamy wodą do 3 litrów i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy na dużym płomieniu, a kiedy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy płomień, wsypujemy kucharka i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pokrojony drobno szczaw, koperek i gotujemy 20 minut. Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i przekładamy do zupy. Czekamy, aż zupa się ponownie zagotuje i wyłączamy płomień. Zupa najlepsza jest po kilkunastu minutach, kiedy zaczyna gęstnieć od mąki. Na talerze dajemy pokrojone w plasterki jajka i nalewamy zupę.

Smacznego :))

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *