Zupa kalafiorowa

zupa kalafiorowa

Co potrzeba:

  • 3 udka z kurczaka,
  • 1 kalafior,
  • 4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 garści zielonego groszku,
  • 2 pietruszki,
  • ¼ selera,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 3 płaskie łyżki kucharka,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Do garnka dać wymyte udka, cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, selera pokrojonego w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, dopełnić wodą do 4 litrów. Całość zagotować na dużym płomieniu, zmniejszyć  płomień na mały, wsypać kucharka i gotować pod przykryciem ok. 1 godziny. Po ok. pół godziny gotowania dodać groszek a pod koniec gotowania dać kalafiora rozdzielonego na różyczki, zieloną pietruszkę i koperek. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Zupę wyłączyć. Zahartować śmietanę kilkoma łyżkami zupy i wymieszać z pozostałą zupą.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *