Zupa jarzynowa z cukinią i pieczarkami

Zupa jarzynowa z cukinią i pieczarkami

Z przepisu wychodzi gęsta, pożywna zupa o rewelacyjnym smaku

Co potrzeba:

  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 2 duże czerwone papryki,
  • 1 biała papryka,
  • 3 średnie cebule,
  • 1/4 dużego selera,
  • 3 duże marchewki,
  • 1 bardzo duży ziemniak,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 15 szt. dużych pieczarek,
  • 2 duże cukinie,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 4 łyżeczki przyprawy typu Kucharek,
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • sól,

Wykonanie:

Przygotowujemy część warzyw i pieczarki w osobnych miskach: cukinię kroimy w mniejszą kostkę. Jeśli cukinia ma twardą skórę, musicie ją obrać, jeśli skóra jest delikatna, nie trzeba jej obierać. Należy również pozbyć się pestek. Paprykę kroimy w większą kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki kroimy na większe kawałki. Do dużego garnka dajemy umyte i przekrojone na dwie części ćwiartki, pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę i selera, pokrojojego w średnią kostkę ziemniaka, wlewamy 3 litry wody i włączamy duży płomień pod garnkiem, aż do momentu zagotowania się wody, dodajemy Kucharka, a następnie zmniejszamy płomień, tak, żeby zupa gotowała się wolno. W tym czasie na głębokiej patelni z 6 łyżkami oleju dusimy cebulę na średnim płomieniu do momentu zeszklenia. Dodajemy paprykę, dusimy razem z cebulą do momentu, kiedy papryka się zeszkli. Pod koniec duszenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i 1 pełną łyżeczkę pieprzu. Przekładamy z patelni do miski. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i dajemy pokrojone pieczarki i szczyptę soli. Smażymy na rumiano, a następnie przekładamy do miski z cebulą i papryką. Na patelnię dolewamy 4 łyżki oleju i dajemy cukinię, smażymy często mieszając, do momentu zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego. Kiedy cukinia jest usmażona dodajemy do niej wcześniej usmażone warzywa i pieczarki. Dodajemy pomidory w puszce, mieszamy i smażymy całość 10 minut. Po tym czasie wszystko z patelni przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze 15 minut. Próbujemy zupę, czy jest dobrze doprawiona. Zupy powinno wyjść ok. 5,5 litra, jeśli wygotowała się za bardzo, po prostu dolejcie pod koniec gotowania więcej wody. Ugotowane mięso rozdrabniamy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy.

Smacznego :))

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *