Zupa cygańska

zupa cygańska

Powinna być ostra i gęsta

Co potrzeba:

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 8 dużych cebul,
  • 2 długie kiełbasy Podwawelskie,
  • 2 duże czerwone papryki,
  • 1 śmietana 18% (ok. 300 gram)
  • 1/3 kostki margaryny,
  • Przecier pomidorowy mały,
  • 10 łyżek pikantnego keczupu,
  • 2 pełne łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 3 łyżki majeranku
  • 5 pełnych łyżeczek przyprawy typu Kucharek,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej

Wykonanie:

Ziemniaki  obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy Kucharka i majeranek, dolewamy 3 litry wody i gotujemy do miękkości. W międzyczasie w wysokiej patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy dość drobno pokrojoną cebulę. Dusimy, a jak będzie miękka dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiełbasę smażymy razem z cebulą na średnim płomieniu, pod koniec dodajemy paprykę pokrojoną w paski  wielkości ok. 2 x 0,5 cm. Dusimy całość ok. 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony z 1/2 szklanki wody, keczup i pieprz. Dusimy ok. 3 minut. Po tym czasie całość przekładamy do garnka z ziemniakami. Rozrabiamy w kubku 1 czubatą łyżkę mąki z 5 łyżkami wody, mieszamy, żeby pozbyć się grudek, dodajemy śmietanę, dodajemy kilka łyżek zupy, żeby zahartować śmietanę, dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka. Zupę gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gdyby okazało się, że jest za mało słona, dosypcie soli. Najlepsza jest jeśli chwilę odpocznie.

Smacznego :))

3 Comments
  1. Oczami wyobraźni widzę, jak Tabor wędruje do nieba w poszukiwaniu przyprawy „Kucharek”
    Niestety, w Biedronce mieli tylko „Sos cygański” firmy Develey…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *