Zupa botwinka

zupa botwinka

Co potrzeba:

  • 2 udka z kurczaka,
  • 200 g wołowiny bez kości,
  • 1 duży pęczek botwinki,
  • 4 średnie marchewki,
  • 1/4 dużego selera,
  • 1 pietruszka,
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki przyprawy typu Kucharek

Wykonanie:

Myjemy mięso, dajemy do garnka, zalewamy 2,5 litrami wody, gotujemy. Z chwilą zagotowania wody wsypujemy Kucharka, przykrywamy i gotujemy 30 minut na małym płomieniu. Jest to czas na podgotowanie wołowiny, która potrzebuje więcej czasu na dogotowanie niż pozostałe składniki. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę, selera i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, gotujemy 10 minut, dodajemy sok z cytryny, botwinkę pokrojoną drobno, koperek i gotujemy jeszcze 20 minut. Wyłączamy płomień, hartujemy śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i przelewamy do garnka. Mieszamy i próbujemy, czy zupa jest dobrze przyprawiona.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *