Majeranek

Majeranek 

Majeranek bardzo często stosowany jest w polskiej kuchni jako przyprawa, dodająca smaku zupom, sosom, daniom mięsnym itp. Dzięki majerankowi mięso staje się soczyste, a zupy nabierają bardziej intensywnego smaku. Okazuje się, że to co dobre dla podniebienia, jest również dobre dla żołądka. Oprócz wspomagania procesów trawiennych, majeranek ułatwia również walkę z przeziębieniem i grypą. Majeranek ma właściwości rozgrzewające  dlatego poleca się picie naparu. Dodatkowa zaletą naparu jest działanie przeciwzapalne. Poza tym, napar zapobiega kaszlowi.

 2 łyżeczki majeranku należy zalać wrzącą wodą i odstawić do zaparzenia, po odcedzeniu napar nadaje się do picia.

Taki napar należy pić trzy razy dziennie.

Ponadto, napar z majeranku można wąchać. Taka majerankowa inhalacja ułatwi pozbycie się uporczywego kataru.

Innym sposobem wykorzystania majeranku w walce z katarem, jest użycie go do przyrządzenia domowej maści.

Sposób przyrządzenia maści z majeranku:

Ucieramy majeranek w proporcji 1 do 1 z masłem i odstawiamy na 1 dzień. Nazajutrz przetapiamy masę na małym płomieniu i przeciskamy masę przez płótno. Czekamy, aż masa skrzepnie i maść gotowa!

Stosowanie maści:

Maść rozprowadź na zewnątrz i wewnątrz nosa. Taką maść można stosować również u małych dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *