Ziemniaki tłuczone

ziemniaki tłuczone

Co potrzeba:

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 7-8 łyżek mleka
  • 1 łyżka pokrojonego koperku

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i  kładziemy do garnka. Jeśli są większe, możemy je przekroić na połówki. Zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż zaczną się gotować. Wsypujemy sól, i gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu. Wystarczy, jak woda będzie tylko trochę bulkać. Po ok. 15 minutach sprawdzamy końcówką noża, czy ziemniaki są miękkie. Nóż musi wchodzić w ziemniaka bez oporu. Odcedzamy i odkrywamy. Wlewamy mleko i sypiemy koperek. Tłuczemy ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków za papkę. Kładąc na talerz możemy formować kształt za pomocą dwóch łyżek.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *