Ziemniaki plasterki z boczkiem

ziemniaki plasterki z boczkiem

Co potrzeba:

  • 5 długich ziemniaków,
  • 30 dag boczku surowego wędzonego,
  • 3 duże cebule,
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  •  sól do smaku,
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Obrane ziemniaki ścieramy na plasterki na szatkownicy. Muszą być cieniutkie. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną margaryną, smażymy na średnim płomieniu często mieszając  a właściwie odwracając, żeby się nie przypaliły. W między czasie kroimy boczek w słupki. Smażymy na drugiej patelni na rozgrzanym oleju na dużym płomieniu. Cebulę kroimy w półksiężyce i dodajemy do zrumienionego boczku, smażymy całość aż do usmażenia się cebuli. Musimy cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło i oczywiście pamiętać o mieszaniu ziemniaków :)) Usmażony boczek z cebulą i całym tłuszczem przerzucamy do ziemniaków, mieszamy i smażymy do całkowitego usmażenia ziemniaków. Przed końcem smażenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pamiętajcie, że boczek jest słony.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *