Ziemniaki plasterki smażone z cebulką

 

Ziemniaki plasterki smażone z cebulką

Uwielbiam te ziemniaki, zwłaszcza kiedy robi je mój mąż. Poobiera, pokroi, przypilnuje i nałoży na talerz 🙂

Co potrzeba:

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki masła lub margaryny,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy na patelnię z roztopionym masłem lub margaryną. Smażymy na większym płomieniu starając się, żeby plasterki leżały luźno na patelni. Pozwalamy podrumienić się tym, które dotykają dna patelni, następnie odwracamy te przyrumienione i pozwalamy zrumienić się następnym. Kiedy wszystkie plasterki mniej więcej są rumiane dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie plastry, solimy, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym płomieniu 3 minuty. Po tym czasie mieszamy, przykrywamy ponownie, smażymy do czasu, aż cebula i ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy.
Smacznego :))

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *