Żeberka z cebulą w sosie własnym

Żeberka z cebulą w sosie własnym

Co potrzeba:

  • 2 kg żeberek,
  • 8 dużych cebul,
  • 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 4 sztuki ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka mielona papryka,
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Żeberka kroimy na kawałki ok. 5 cm szerokości, tak, żeby każdy kawałek miał kostkę, z każdej strony posypujemy solą, pieprzem, papryką, układamy w misce, miedzy kawałki mięsa wkładamy liść laurowy i ziele angielskie, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie cebulę kroimy w półksiężyce. Żeberka wyjmujemy z miski bez płynu, obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej, dużej patelni z 4 łyżkami oleju. Do obsmażonych żeberek wlewamy płyn z miski i ½ szklanki ciepłej wody, na wierzch dajemy równomiernie cebulę, kładziemy kupkami musztardę, posypujemy 1 płaską łyżeczką soli, przykrywamy szczelną pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C Pieczemy 60 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy mięso tak, żeby cała cebula była pod mięsem, pieczemy jeszcze 15 minut. Powstanie dużo sosu własnego, który możecie zmiksować, albo podawać z mięsem bez miksowania. W razie potrzeby doprawcie wszystko pieprzem i solą.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *