Żeberka pieczone na ostro

Żeberka pieczone na ostro

Co potrzeba:

  • 2 kg żeberek z kostkami,
  • Ostra papryka,
  • Musztarda rosyjska,
  • 10 gałązek tymianku,
  • 8 gałązek oregano,
  • 1 pełna łyżeczka płatków czosnku,
  • Sól
  • 12 szt. średniej cebuli (opcjonalnie)

Wykonanie:

Żeberka kroimy na kawałki tak, żeby każdy kawałek miał jedną kostkę, solimy z każdej strony, układamy na blaszce, z wierzchu posypujemy ostrą papryką, smarujemy musztardą, posypujemy pokruszonymi płatkami czosnku, między żeberka wtykamy gałązki ziół. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu, odwracamy, pieczemy następne 30 minut. Po wyjęciu żeberek na blaszce zostanie tłuszcz, który możecie wykorzystać do usmażenia cebuli, która może być dodatkiem do żeberek. W tym celu tłuszcz przelewamy na patelnię, dodajemy 12 szt. średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce. Smażymy do zrumienienia cebuli.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *