Zapiekanka z tortellini i serami

Zapiekanka z tortellini i serami

Co potrzeba:

  • 250 g tortellini z mięsem,
  • 500 g wędzonego, surowego boczku,
  • 3 średnie cebule,
  • 3 trójkąty sera topionego z szynką,
  • 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią,
  • 100 g żółtego sera w kostce,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu,
  • 200 ml mleka,
  • 1 pełna łyżka natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelnię dajemy olej, dodajemy boczek i cebulę pokrojone w kostkę, smażymy na małym płomieniu do zeszklenia się cebuli. Dodajemy pokrojony drobno szpinak i pieprz, smażymy 3-4 minuty, odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy ser topiony i pleśniowy, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy natkę pietruszki, odstawiamy. W ten sposób powstanie sos serowy.  Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego dajemy tortellini, na nich rozkładamy równomiernie boczek z cebulką, całość polewamy sosem serowym, posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 15-20 minut na termoobiegu.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *