Zakwas na żurek

zakwas na żurek

Na tym zakwasie gotujemy żurek według tego przepisu

Co potrzeba:

  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • Pół kromki chleba razowego ze skórką lub 1 dag drożdży

Wykonanie:

Do kamiennego garnka lub dużego słoika wsypujemy mąkę i wlewamy taką ilość gorącej wody, aby powstała kluchowata zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy zawiesina ostygnie wlewamy 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody. Dodajemy również cebulę i chleb lub drożdże. Dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek lub słoik ściereczką i obwiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu możemy poruszać słojem lub garnkiem. Zakwas nadaje się do użytku po trzech dniach. Początkowo zakwas będzie miał grudki, które z czasem się wchłoną.

Smacznego :))

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *