Udziec z indyka pieczony w ziołach

Kruche, soczyste mięso, doskonałe na ciepło na obiad i na zimno jako dodatek do kanapek. Sprawdzi się również na stole w czasie przyjęcia i świąt

Co potrzeba:

  • 1.5 kg udźca z indyka bez kości,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Czosnek granulowany,
  • Gotowa mieszanka przypraw: pomidor suszony, bazylia, czosnek granulowany,
  • 6 łyżek oleju do smażenia,
  • 15 gałązek tymianku świeżego lub mrożonego

Wykonanie:

Umyte mięso posypujemy obficie przyprawami z każdej strony. Do wyższej i szerszej patelni przystosowanej do pieczenia w piekarniku dajemy olej, układamy gałązki tymianku, dajemy mięso, przykrywamy pokrywką.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie mięso odwracamy, przykrywamy pokrywką, pieczemy 20 minut. Odwracamy mięso jeszcze raz i pieczemy 10 minut. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na patelni pod lekko uchyloną pokrywką, żeby odpoczęło ok. 15 minut.

Smacznego :))

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.