Udka kurczaka w ziołach

udka w ziołach

Co potrzeba:

  • 8 udek z kurczaka
  • Przyprawa typu Kucharek
  • Czosnek niedźwiedzi,
  • Czosnek granulowany,
  • Papryka chili w proszku,
  • Tymianek,
  • Oregano

Wykonanie:

Udka myjemy i odsączamy z wody. Z jednej strony na mięso sypiemy kucharek, oregano, czosnek granulowany i czosnek niedźwiedzi, z drugiej strony kucharek, paprykę chili i tymianek. Mięso układamy na blachę, nie smarujemy jej żadnym tłuszczem, mięso puści własny sok w trakcie pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170° C i pieczemy na termoobiegu 40 minut. Po tym czasie odwracamy mięso na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok. 10 min do zrumienienia.

Układając mięso na blachę połóżcie udka najpierw skórą na wierzch, nie będzie przywierała do blachy.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *