Torcik z masą serowo-śmietanową

torcik z masą serowo-śmietanową

Co potrzeba:

  • Biszkopt upieczony według TEGO przepisu,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 szklanki śmietany 30%,
  • 500g świeżych truskawek,
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru,

Co potrzeba do nasączenia biszkoptu:

  • 600 ml przegotowanej wody,
  • Sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 2 równe części ostrym nożem. W garnku mieszamy składniki do nasączania . Spodnią część biszkopta kładziemy na duży talerz, nasączamy połową płynu i czekamy, aż dobrze wsiąknie. W międzyczasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem w wysokim naczyniu uważając, żeby nie zrobiło się masło. W drugim naczyniu rozpulchniamy ser łyżką lub mikserem, a następnie łączymy go z ubitą śmietaną, delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy część truskawek pokrojonych w ćwiartki, (resztę truskawek również pokrojonych zostawiamy do dekoracji) i ponownie delikatnie mieszamy. Na nasączony biszkopt wykładamy masę z truskawkami i równomiernie rozprowadzamy, na masę kładziemy drugą część biszkopta i nasączamy pozostałym płynem. Czekamy chwilę, aż wszystko wsiąknie, a następnie resztę masy rozprowadzamy na wierzchu i po bokach całego ciasta. Na wierzchu układamy pozostałą część truskawek.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.