Szynka wieprzowa z pieczarkami w sosie własnym

Szynka wieprzowa z pieczarkami w sosie własnym

Co potrzeba:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 1 kg pieczarek,
  • ½ szklanki oleju do smażenia,
  • sól,
  • tymianek,
  • pieprz mielony,
  • 1 łyżka natki pietruszki

Wykonanie:

Szynkę kroimy w plastry ok. 0,5 cm w poprzek włókien, obsmażamy w dwóch porcjach na rozgrzanym oleju na większym płomieniu, w trakcie smażenia posypujemy każdą porcję ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki tymianku. Obsmażone mięso dajemy z powrotem na patelnię, dodajemy obrane pieczarki przekrojone na dwie części, posypujemy ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na 40 minut na termoobieg. Po tym czasie mieszamy i wstawiamy jeszcze na 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *