Szynka wieprzowa w sosie cebulowym

Szynka wieprzowa w sosie cebulowym

Co potrzeba:

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości,
  • 5 dużych cebul,
  • 5 łyżek pikantnego keczupu,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 7 łyżek oleju,
  • 1/3 kostki margaryny

Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy na 2-3 pasy wzdłuż włókien, a następnie każdy pas kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Układamy na dużej, wysokiej patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na dużym płomieniu z jednej strony, na wierzch posypujemy 1 płaską łyżeczką soli. Kiedy obsmażana strona będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Mięso w trakcie smażenia będzie wypuszczać dużo płynu. Po obsmażeniu mięsa wyłączamy płomień. Dodajemy margarynę, cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, ziele angielskie, liście laurowe, 1 płaską łyżeczkę soli, pieprz, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 40 minut, na termoobieg. Po tym czasie dodajemy keczup, czosnek granulowany, dokładnie mieszamy, przykrywamy i pieczemy jeszcze 30 minut.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *