Szyneczka domowa z udźca kurczaka pieczona w puszcze

Domowej szyneczki nie zastąpią te ze sklepu. Raz zrobiona zagości na stałe w Waszym domu. Do jej zrobienia będziecie potrzebować  dużej puszki i rękawa do pieczenia. Ja wykorzystałam puszkę po karmie dla mojego psa.

Co potrzeba:

  • 1 kg udźca z kurczaka,
  • 1 płaska łyżka żelatyny,
  • 6 dużych ząbków czosnku,
  • 1 i ½ płaskiej łyżeczki soli,
  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu,
  • 1 płaska łyżeczka oregano,
  • 1 płaska łyżeczka tymianku,
  • 1 płaska łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Udźce kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i resztę składników, dokładnie mieszamy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na dobę. Po tym czasie do dużej, czystej puszki wkładamy związany na spodzie rękaw do pieczenia, napełniamy go mięsem, dociskamy, zawiązujemy na górze. Puszkę z mięsem ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C. Pieczemy 1 godzinę na termoobiegu. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, ale pozostawiamy w puszcze do wystudzenia. Chłodne wstawiamy z puszką do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie możemy je wyjąć w puszki i rękawa.

Smacznego :))

4 Comments
    • Naczynie żaroodporne traktujesz jako podstawkę na wypływający płyn z rękawa do pieczenia. Nie musi być wielkie, wystarczy 4 cm szersze od puszki i wysokie na ok 10 cm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *