Syrop z Mniszka lekarskiego

Syrop z Mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) nazywany również mniszkiem pospolitym lub mleczem rośnie dziko w całej Europie, Azji i obu Amerykach. W naszych ogrodach jest traktowany jako uciążliwy chwast, jednak jego zbawienne dla zdrowia właściwości odkryli już dawno nasi przodkowie.
Zainteresowanie lecznictwem ludowym nazywanym obecnie medycyną ludową, ziołolecznictwem, fitomedycyną czy też fitoterapią, znane jest człowiekowi od bardzo dawna. Ze względu na niepiśmienność ludności wiejskiej receptury przekazywane były ustnie z pokolenia na pokolenie. Niektóre z dawnych receptur, miedzy innymi na syrop z mniszka lekarskiego stosowane są do dzisiaj.  Syrop z mniszka lekarskiego ma m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego pomocny jest w leczeniu bólu gardła i kaszlu. Ze względu na zawartość wielu cennych witamin i minerałów może być stosowany także w leczeniu dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych. Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, kiedy są najbardziej rozwinięte, z daleka od szos i pól, gdzie mogą być zanieczyszczone spalinami i opryskiem chemicznym.

Co potrzeba:

  • 1000 kwiatów mniszka bez ogonków,
  • 2 kg cukru,
  • 2 litry zimnej wody,
  • 4 cytryny

Wykonanie:

Zebrane kwiaty rozkładamy na papierze na 30 minut, aby wszystkie robaczki z nich wyszły, następnie wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut na bardzo malutkim płomieniu, żeby woda tylko pykała. Garnek przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia, odcedzamy, do płynu dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy, gotujemy bez przykrycia na bardzo małym płomieniu 2 godziny. Ciecz powinna nieco odparować i zamienić się w trakcie gotowania w syrop. Kolor powstałego syropu może być od żółtego do ciemno bursztynowego. W trakcie gotowania od czasu do czasu mieszamy. Gotowy syrop przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.

Syrop możecie jeść sam w celach leczniczych 2-3 łyżeczki dziennie lub wykorzystać do słodzenia herbaty, napojów, pić z wodą i cytryną, słodzić jogurt naturalny, dodać zamiast miodu do wypieków…

Smacznego i na zdrowie :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *