Syrop z mięty

Rozrobiony z wodą, z kostką lodu i plasterkiem cytryny jest doskonały do gaszenia pragnienia w upalne dni. Można go użyć również do lodów, deserów, galaretek, drinków…

Co potrzeba:

  • 200 g świeżej mięty,
  • 2 l wody,
  • 1 kg cukru,
  • 2 cytryny

Wykonanie:

Miętę myjemy, rwiemy na łodygi o długości  5-10 cm, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy 3 minuty. Nie zaglądamy do garnka przez cały czas gotowania i studzenia. Chodzi  o to, żeby nie wypuścić parującej wody, w której zawarte są aromaty i destylat z mięty. Zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie miętę odcedzamy na sitku nieco wygniatając rękami, żeby uzyskać jak najwięcej płynu, do płynu dodajemy cukier, mieszamy, gotujemy bez przykrycia na małym płomieniu 1 godzinę. Płyn powinien nabierać konsystencję syropu. Cytryny myjemy, wycieramy, turlamy dociskając ręką do blatu, żeby sok oddzielił się od miąższu. Kroimy na pół, wyciskamy sok do syropu, mieszamy i gotujemy 10 minut. Gorący syrop przelewamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *