Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, czosnkiem i melisą

Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, czosnkiem i melisą

Melisa lekarska o delikatnym, cytrynowym zapachu, to jedno z najpopularniejszych ziół na sen i uspokojenie, ale nie obawiajcie się, po takiej ilości, jaka jest w sałatce nie zaśniecie i nerwów raczej nie uspokoicie 🙂

Co potrzeba:

  • ½  średniej kapusty pekińskiej,
  • 20 dużych rzodkiewek,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 1 pełna łyżka posiekanej melisy,
  • ½ płaskiej łyżeczki soli + 1 szczypta soli,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Czosnek przepuszczamy przez praskę do miski, dodajemy szczyptę soli. Kapustę pekińską kroimy w drobne paski, dodajemy do czosnku, posypujemy resztą soli, polewamy sokiem z cytryny i delikatnie ugniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną drobno melisę, rzodkiewkę pokrojoną w średnio drobne cząstki. Całość dokładnie mieszamy, zostawiamy na 20 minut. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *