Spaghetti z mięsem mielonym z indyka

Co potrzeba:

  • Duża paczka mięsa mielonego z indyka (750 gram),
  • 800 g pieczarek,
  • 6 dużych cebul,
  • 1 ½ łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka Bazyli,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 10 łyżek keczupu pikantnego,
  • 3 małe przeciery (lub 240 gram),
  • 6 dużych ząbków czosnku,
  • Olej rzepakowy do smażenia,
  • Ugotowany makaron spaghetti z pszenicy durum

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w większe kawałki, cebulę kroimy dość drobno. Na dużą głęboką patelnię dajemy łyżkę oleju i smażymy mięso na średnim płomieniu. W czasie smażenia rozdzielamy łopatką na małe kawałki. Do podsmażonego mięsa dajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano i bazylię. Zmniejszamy płomień i smażymy dalej często mieszając. Na drugiej patelni dusimy cebulę na 3 łyżkach oleju. Cebulę dusimy  na małym płomieniu, często mieszamy, żeby się nie przypaliła. Pod koniec duszenia dodajemy sól. Gotową cebulę przekładamy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy, 3 szklanki wody i keczup. Dokładnie mieszamy. Na patelnię po cebuli dajemy 1 łyżkę oleju, rozgrzewamy i dajemy pieczarki. Smażymy na dużym płomieniu, aż będą rumiane. Usmażone przekładamy do mięsa. Dokładnie mieszamy i dusimy wszystko razem jeszcze 5-7 minut. Podajemy z makaronem spaghetti.

Smacznego :))

6 Comments
  1. W sekcji ‚Co potrzeba’ nie ma mowy o pieczarkach, a w sekcji ‚Wykonanie’ w pierwszym zdaniu jest napisane: ” pieczarki kroimy w większe kawałki…”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *