Sos malinowy z chilli na ostro do słoików

Pyszne i aromatyczne maliny w połączeniu z ostrą papryką chilli, dlaczego nie. Opracowałam proporcje dla doskonałego sosu, którym możecie polać mięso, ser, wędlinę, możecie zmieszać z majonezem i chrzanem. Polejcie nim lody i desery a nabiorą niepowtarzalnego smaku. Ja osobiście uwielbiam go z lodami. Sos może stać ponad rok w chłodnym miejscu, jednak po otwarciu trzymajcie go w lodówce do dwóch tygodni. Z przepisu wychodzi ok. 7 małych słoiczków.

Co potrzeba:

  • 2 kg malin (mogą być mrożone),
  • 230 g cukru,
  • 15 g mielonej papryki chilli,

Wykonanie:

Maliny przebieramy, wkładamy do garnka, zagotowujemy żeby wszystkie się rozpadły, zostawiamy do wystudzenia. Zimne przecieramy przez gęste sitko. Otrzymamy ok. 1,5 l przecieru. Przetarte maliny dajemy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i paprykę, mieszamy, gotujemy na małym płomieniu 30 minut bardzo często mieszając, żeby się nie przypalił. Powinien nam powstać dość gęsty sos. Jeśli sos jest za rzadki, gotujemy jeszcze chwilę do jego zagęszczenia. Gotowy sos przekładamy do małych słoiczków, zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, napełniamy wodą do wysokości 3/4 słoiczków, gotujemy 30 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.