Sos azjatycki

 sos azjatycki

Co potrzeba:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 5 łyżek śmietany 18 %

Wykonanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z pozostałymi składnikami dajemy do rondelka, dokładnie mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą podgrzewamy na małym płomieniu cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Nie przejmujcie się zapachem sosu rybnego, pachnie niezbyt ładnie, ale tylko w butelce :)) Sos azjatycki jest ostry i dobrze komponuje się z panierowanym mięsem smażonym na oleju.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *