Sos angielski (custard)

3 003

Co potrzeba:

  • 250 ml mleka 3,2%,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 laska wanilii,
  • 4 żółtka

Wykonanie:

Do rondelka dajemy mleko, śmietankę, 1 łyżkę cukru, laskę wanilii wraz z zeskrobanym miąższem. Całość doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Nie dopuszczamy do gotowania. Odstawiamy do wystygnięcia. Wanilię zostawiamy w rondelku, w ten sposób wydobędziemy z niej więcej aromatu. W naczyniu ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru, aż nabiorą kremowej konsystencji. Wlewamy małymi porcjami wystudzone mleko i ubijamy. Pierwszą porcję dajcie małą, żeby krem się nie zwarzył. Przelewamy ubitą masę z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym płomieniu. Mieszamy cały czas, aż sos zrobi się gęściejszy. Nie możecie dopuścić do zagotowania, bo zrobią się grudki. Wyjmujemy laskę wanilii. Gdyby tak się stało, że porobiły Wam się kluchy, przecedźcie sos przez siteczko. I gotowe. Taki sos możecie podawać w różnych kombinacjach.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *