Sok z jabłek

sok z jabłek

Sezon jabłkowy zaczął się pysznymi papierówkami, a za chwilę dojrzeją następne jabłka. Jeśli jesteście posiadaczami sokownika, to warto sobie zrobić własny sok jabłkowy, bez konserwantów, bez cukru. Ja wykorzystuję papierówki, które spadają z drzewa tzw. „spady”. Pierwsze spady nie nadają się na sok, ponieważ są jeszcze nie dojrzałe. Dopiero, jak zaczynają spadać jabłka o białawej skórce, zaczynam je zbierać i przerabiać na sok. Jabłka są na tyle słodkie, że nie dodaję do niego cukru. Jesienią przerabiam starkingi, które są również słodkie, a sok z nich wychodzi przepyszny.

Co potrzeba:

  • Jabłka,
  • cukier (opcjonalnie)

Wykonanie:

Do dolnego naczynia sokownika wlewamy zimną wodę do wysokości 3/4, ustawiamy pozostałe naczynia sokownika. Jabłka płuczemy w zimnej wodzie, kroimy na połówki, bez obierania i wydłubywania środków, wrzucamy do sokownika do pełna, przykrywamy pokrywką i włączamy płomień. Wąż odpływowy zaciskamy zaciskiem. Początkowo ustawiamy duży płomień, a kiedy zacznie gromadzić się para i słyszymy, że woda się gotuje zmniejszamy płomień i trzymamy sokownik na płomieniu ok. 40 minut . Po tym czasie pod wąż podstawiamy duży garnek i spuszczamy do niego sok. Garnek stawiamy na palnik i gotujemy powstały sok do chwili wrzenia. Gdyby dla Was sok był za kwaśny nasypcie trochę cukru w trakcie gotowania soku w garnku. Taki gorący sok przelewamy do czystych słoików, zakręcamy pokrywkami i odstawiamy do wystudzenia. Tak przygotowany sok nie wymaga już pasteryzacji.

Smacznego 🙂

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *