Śliwki pieczone w boczku

Śliwki pieczone w boczku

Jest to bardzo prosta w wykonaniu i doskonała przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie

Co potrzeba:

  • 20 plasterków boczku parzonego,
  • 20 dużych suszonych śliwek bez pestek lub 40 małych
  • ostra musztarda

Wykonanie:

Plastry boczku smarujemy z jednej strony musztardą. Na brzegu każdego plasterka układamy po jednej dużej śliwce i zwijamy ciasno w rulon, przebijamy wykałaczką w ten sposób, żeby przeszła na drugą stronę rulonu przez śliwkę i koniec plastra. Jeśli macie małe śliwki, ułóżcie jedną na drugiej, delikatnie spłaszczcie je i potraktujcie jako jedną dużą, ale wykałaczka musi przejść przez obie. Roladki układamy na małej blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 15 minut na termoobiegu. Upieczone wykładamy na talerz.

Smacznego :))

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *