Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Jest to warzywna sałatka warstwowa ze śledziami, o delikatnym smaku i efektownym wyglądzie

Co potrzeba:

  • 600 g śledzi matiasów,
  • 2 duże buraki,
  • 3 średnie marchewki,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 mniejsze cebule,
  • 3 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku,
  • 1 duży słoik majonezu,
  • sól,
  • pieprz,

Wykonanie:

Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej, zimnej wodzie tak długo, żeby pozostały delikatnie słone. Gotujemy oddzielnie ziemniaki w mundurkach, marchewkę i buraki, studzimy, obieramy ze skóry i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowane na twardo jajka również ścieramy osobno na grubych oczkach. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 1-1,5 cm, przekładamy do przezroczystej większej miski, dodajemy cebulę pokrojoną drobno, mieszamy. Do większego kubka przekładamy 3 łyżki majonezu, mieszamy, żeby zrobił się puszysty, układamy małymi porcjami na warstwie śledzi, a następnie rozprowadzamy równomiernie. Na majonez wykładamy ziemniaki, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy solą i pieprzem, żeby były dobrze doprawione. Na to dajemy kolejną warstwę majonezu przygotowanego, jak poprzednio. Na to rozkładamy równomiernie buraczki, 2 łyżki majonezu, marchewkę, 3 łyżki majonezu, jajka. Majonez za każdym razem mieszamy, żeby był puszysty. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Pamiętajcie, że jest to sałatka warstwowa, a więc zawartość trzeba nabierać od samego dna.

Smacznego :))

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *