Śledź w sosie czosnkowym

Śledź w sosie czosnkowym

Uwielbiam te śledzie za ich czosnkowy smak.

Co potrzeba:

  • 800 g śledzi matiasów,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 330 g śmietany 18%

Wykonanie:

Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie do momentu, aż będą pozbawione nadmiaru soli. Powinny być jednak nieco słone, żeby potrawa nie była jałowa. Czosnek kroimy bardzo drobno, mieszamy ze śmietaną, odstawiamy. Śmietana z czosnkiem nie ma jeszcze właściwego smaku, ale nie doprawiajcie jej. W międzyczasie przygotowujemy śledzie. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki ok. 1,5 – 2.0 cm, układamy w misce, zalewamy sosem czosnkowym, nie mieszamy !!! Odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mieszamy i zajadamy.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *