Skórka pomarańczowa w syropie

skórka pomarańczowa kandyzowana

Co potrzeba:

  • Skórka z 2 pomarańczy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:

Zdjętą z pomarańczy skórkę zalewamy wodą i odstawiamy na dwa dni, zmieniając wodę przynajmniej trzy razy na dobę. Po dwóch dniach skórki zalewamy czysta zimną wodą i gotujemy 10 minut od chwili wrzenia. Następnie wylewamy wodę a skórki odstawiamy do wystudzenia. Z wystudzonej skórki zdejmujemy ostrym nożem biały miąższ tzw. mezokarp (albedo), kroimy na paseczki lub w drobną kostkę w zależności jaki chcemy mieć kształt. Do rondelka dajemy wodę i cukier, podgrzewamy do chwili rozpuszczenia cukru. Dodajemy pokrojoną skórkę, mieszamy  i gotujemy na małym płomieniu ok. 40 minut do chwili, kiedy skórka zrobi się szklista a płyn odparuje na tyle, że zrobi się z niego kilka (3-4 łyżki) syropu. Musimy pamiętać o częstym mieszaniu, żeby skórka się nie przypaliła. Wystudzoną przekładamy do słoika i zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.