Schab ze śliwką

schab ze śliwką

Schab najlepszy jest, jeśli 2-3 dni poleży w przyprawach w lodówce

Co potrzeba:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 czubate łyżki suszonego majeranku,
  • 2 czubate łyżeczki  suszonych płatków czosnku,
  • Suszone śliwki bez pestek,

Wykonanie:

Czosnek w płatkach rozdrabniamy w moździerzu na drobniejsze kawałki i mieszamy z majerankiem i solą. W umytym i obciekniętym schabie robimy otwór na wylot za pomocą długiej, okrągłej rączki drewnianej łyżki. Ja tak robię i jest to zdecydowanie prostsze niż nożem. W otwór wpychamy śliwki palcem w takiej ilości, żeby wypełniły cały otwór w schabie. Robimy, to najpierw z jednej strony potem z drugiej, aż zobaczymy, że śliwki wychodzą z mięsa. Gotowe mięso nacieramy przygotowaną przyprawą, zawijamy dokładnie w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Przyprawy jest dużo, ale postarajcie się oblepić nią grubo całe mięso. Po tym czasie mięso owijamy szczelnie folią aluminiową obojętnie którą stroną, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170°C i pieczemy 1,5 godziny na termoobiegu. Wyjmujemy mięso z piekarnika i bez odwijania i zdejmowania pokrywki zostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie powinno być upieczone. Mięso najlepiej kroi się schłodzone.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *