Schab wieprzowy pieczony w plastrach

Banalnie prosty przepis na schab, który jest pyszny i aromatyczny, a co ważne jest kruchy i soczysty

Co potrzeba:

  • 4 plastry schabu bez kości o grubości 1,5 cm,
  • Olej rzepakowy,
  • Tymianek,
  • Oregano,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Czosnek granulowany,
  • Ostra papryka,

Wykonanie:

Plastry schabu myjemy, osączamy z wody, posypujemy z każdej strony przyprawami.  Płaskie naczynie żaroodporne lub blaszkę wypełniamy olejem do wysokości 0,5 cm, układamy plastry schabu, przykrywamy pokrywką lub opatulamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. Po tym czasie plastry odwracamy, pieczemy jeszcze 20 minut pod przykryciem.

Smacznego :))

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.