Schab w sosie z grzybami leśnymi

Schab w sosie z grzybami leśnymi

Co potrzeba:

  • 4 plastry schabu bez kości,
  • 200 g grzybów mrożonych lub świeżych obgotowanych,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 duże cebule,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 4 łyżki oleju,
  • ½ szklanki śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz,

Wykonanie:

Rozmrażamy grzyby lub, jeśli mamy świeże obgotowujemy w osolonej wodzie 1 minutę, przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i osączamy. Schab rozbijamy na cienkie kotlety, kroimy na paski ok. 1 cm, smażymy na rumiano na wysokiej patelni z 4 łyżkami oleju. Pod koniec smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy, przekładamy do miski bez tłuszczu. Na patelnię po mięsie dajemy cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, smażymy do zeszklenia, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy, dodajemy grzyby, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego, smażymy 15 minut często mieszając na średnim płomieniu. Po tym czasie dodajemy z powrotem mięso, wlewamy 1 szklankę ciepłej wody, dodajemy liść laurowy, pieprz, mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na małym płomieniu 15-20 minut. Po tym czasie hartujemy śmietanę kilkoma łyżkami płynu z patelni i dodajemy do potrawy.

Smacznego :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *