Schab w majeranku peklowany

Schab w majeranku peklowany

Uwielbiam świeżutkie pieczywo z własnoręcznie upieczoną wędliną. Zapraszam Was do zrobienia domowego schabu. Przepis jest bardzo prosty, a schabik przepyszny.

Co potrzeba:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • majeranek suszony,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • Co potrzeba na zalewę:
  • 1 l wody
  • 1,5 łyżki soli peklowej,
  • 5 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Do wody dodajemy zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sól peklową, dokładnie mieszamy, wkładamy schab, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 7 dni do lodówki. Jeśli płyn nie pokrywa całego mięsa, musicie je codziennie odwracać. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy, osączamy z płynu, nacieramy dokładnie świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę i majerankiem, w trzech miejscach obwiązujemy ciasno sznurkiem spożywczym. Układamy na folii aluminiowej, zawijamy szczelnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, delikatnie odwijamy wierzch folii i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :))

7 comments to “Schab w majeranku peklowany”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.